Pers

Persbericht

14 mei 2018

Methodiek voor psychiatrische zorg wint TVZ-Publicatieprijs 2018

Tweehonderdduizend mensen met een ernstige psychiatrische aandoening krijgen langdurige verpleegkundige zorg. Bij dit ‘steunend, structurerend contact’ gaan verpleegkundigen vaak te weinig methodisch te werk, waardoor een doelloze situatie kan ontstaan. Hierdoor missen cliënten kansen en is de zorg nodeloos duur. Sociaal-psychiatrisch verpleegkundige en verplegingswetenschapper Mark van Veen, werkzaam bij Altrecht en promovendus aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, beschrijft een gestructureerde, methodische benadering voor cliënten met niet-psychotische chronische problematiek. Hij wint hiermee de TVZ-Publicatieprijs 2018.

TVZ-Mark van Veen en juryvoorzitter Berno van Meijel

De Interpersoonlijke Sociaal Psychiatrische Begeleiding (ISPB) helpt verpleegkundigen de zorgverlening aan deze kwetsbare groep te verbeteren. Inzet is een goede therapeutische relatie met de cliënten, essentieel om doelgericht samen te werken en resultaten te behalen. De begeleiding omvat methodieken als motiverende en oplossingsgerichte gespreksvoering, gedragsanalyse en clinical casemanagement. Alle activiteiten worden afgestemd op de sociale omgeving van de cliënten. Om ISPB onder de knie te krijgen wordt een vijfdaagse training aangeboden en een maandelijkse werkbegeleiding binnen de instelling.

Met de Publicatieprijs stimuleert het TVZ, het oudste Nederlandse tijdschrift voor verpleegkundigen, de beroepsgroep om wetenschappelijke publicaties uit te brengen over hun beroepspraktijk. Om voor de prijs in aanmelding te komen moet een artikel gaan over relevante innovaties in de patiëntenzorg. De jury, bestaande uit Vanessa Schroer, drs. Minke Nieuwboer, Marjanneke Ouwerkerk, prof. dr. Hester Vermeulen en voorzitter prof. dr. Berno van Meijel had de keuze uit vijf door de redactie van TVZ geselecteerde artikelen.

De vier andere nominaties waren:

• Suzanne Graat, hbo-verpleegkundige UMC Utrecht, onderzocht hoe verpleegkundigen mannen met prostaatkanker kunnen helpen die na een radicale prostatectonomie last hebben van urine-incontinentie.

• Marie Louise Luttik (senior onderzoeker/projectleider IWPFamiliezorg), Jelly Zuidersma, Elly Schoemaker en Wolter Paans (lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek Hanzehogeschool Groningen) ontwikkelen een familiegesprek, een wetenschappelijk onderbouwde interventie voor familiezorg.

• Sylvia Rave (verpleegkundige bij Altrecht GGZ) en Corry van den Hoed-Heerschop (Senior hogeschooldocent Bachelor Verpleegkunde) brachten in kaart wanneer een aanraking een passende verpleegkundige interventie is.

• Purdey Lansink (docent/onderzoeker) en Nicole Ketelaar (onderzoeker/hoofddocent Saxion University of Applied Sciences) concluderen dat het invoeren van de SBAR-methode (Situation, Background, Assessment, Recommendation) en scholing het klinisch redeneren door dialyseverpleegkundigen significant verbeteren.

De prijs bestaat uit een oorkonde en een cheque van duizend euro.

De jury schrijft in haar rapport dat ze vermoedt dat ISPB ook andere onderdelen van (langdurige) zorg doelmatiger kan maken.

————————————————————————————————————————-Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johna Lambregts, tel: 0651363970 bureau.lambregts@tiscali.nl

Persbericht

8 november 2017

Bohn Stafleu van Loghum neemt boeken Diagnosis Uitgevers over

Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum (BSL) heeft vanaf 1 november 2017 het boekenportfolio van Diagnosis Uitgevers overgenomen. Diagnosis brengt onder andere de boekenserie De dokter en… uit en beschikt over een gerenommeerd auteursnetwerk.

Diagnosis Uitgevers werd vijf jaar geleden opgericht door Cees Stavenuiter, die na een lange carrière in de wereld van de (medische) uitgeverij zijn eigen uitgeverij startte. In die vijf jaar is Diagnosis uitgegroeid tot een uitgeverij met een mooi portfolio, met circa twintig boektitels op het gebied van psychiatrie en algemene geneeskunde. Bekende titels zijn de boeken uit de serie De dokter en… waarin onder meer De dokter en de dood is verschenen. Enkele gerenommeerde auteurs van de boeken zijn Marcel Levi, internist en voormalig bestuursvoorzitter van het AMC, en psychiater Jim Van Os. Ook psycholoog Jan Derksen is verbonden aan Diagnosis.

Cees Stavenuiter heeft inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en ziet in BSL een toekomstgerichte partij om zijn boekenfonds bij onder te brengen. Voor BSL vormen de uitgaven en auteurs van Diagnosis een mooie aanvulling op het bestaande portfolio met uitgaven voor medische professionals.

diagnosis

————————————————————————————————————————–

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Marieke Cambeen, directeur van Bohn Stafleu van Loghum, tel: 030-6385222, marieke.cambeen@bsl.nl