Over Bohn Stafleu van Loghum

Kennispartner voor de zorgprofessional

Bohn Stafleu van Loghum biedt als uitgeverij studenten, professionals en bestuurders in de gezondheidszorg betrouwbare Nederlandstalige vakinformatie, educatieve uitgaven en diensten voor opleiding en beroepsuitoefening. Van los product tot bundel, online en offline, face-to-face en via beeldscherm, wij bieden voor elke informatiebehoefte en leerstijl een passende oplossing.

Bohn Stafleu van Loghum staat voor: Door onze klanten tijdens hun opleiding, beroepsuitoefening, praktijkvoering en bij- en nascholing met kwalitatief hoogstaande en eenvoudig bereikbare vakinformatie te ondersteunen, zijn wij de herkenbare en betrouwbare kennispartner voor iedere professional (i.o.) in de gezondheidzorg tijdens zijn gehele loopbaan.

Bohn Stafleu van Loghum maakt onderdeel uit van Springer Media BV, op haar beurt onderdeel uitmakend van het wereldwijd opererende Springer Nature.

Bedrijfshistorie

In 1990 ontstond Bohn Stafleu van Loghum uit een fusie van drie toenmalige Wolters Kluwer bedrijven: Bohn Scheltema Holkema te Utrecht, Stafleu te Alphen aan den Rijn en Van Loghum Slaterus te Deventer. Bohn Stafleu van Loghum vestigde zich in Houten, aan De Molen. Vervolgens vestigde het bedrijf zich in juni 2000 in een nieuw, op maat gebouwd bedrijfsgebouw aan Het Spoor 2.

Het bedrijfslogo van Bohn Stafleu van Loghum bestaat uit drie ibissen. Dit beeldmerk is afgeleid van een Egyptische hiëroglief: driemaal het symbool van Tóth. In de Egyptische mythologie is Tóth de god van de letteren, de wetenschap en de kennis. De drie ibissen vormen samen het teken van de macht die van kennis uitgaat en vertegenwoordigen tevens de drie oorspronkelijke uitgeverijen.

Vooral de Bohn-tak kent een lange geschiedenis. In 1752 nam Christoph Heinrich Bohn een Haarlems boekbedrijfje over van Izaak van der Vinne. De firma bestond uit een kleine drukkerij annex uitgeverij en debietzaak (boekhandel). Het was toen nog gebruikelijk om al deze disciplines onder één dak te voeren, voornamelijk bij kleine familiebedrijven. Pas aan het einde van de negentiende eeuw trad er specialisatie op.

In 1875 werd de boekhandel van Bohn opgeheven, wat werd gevolgd door de verkoop van de drukkerij aan het begin van de twintigste eeuw.

In de achttiende eeuw gaf de uitgeverij voornamelijk theologische werken uit. Onder Pieter François Bohn, kleinzoon van C.H. Bohn, groeide de firma uit tot een belangrijke literaire uitgeverij. Zo heeft het bedrijf meer dan vijftig drukken van de befaamde raamvertelling Camera obscura van Hildebrand (pseudoniem van Nicolaas Beets) uitgegeven.

Vanaf het begin van de twintigste eeuw ontwikkelde Bohn zich allengs van een literaire tot een wetenschappelijke uitgeverij. Sinds maart 2007 is het bedrijf onderdeel van Springer Nederland. In augustus 2015 nam het de gezondheidsportefeuille over van Reed Business Nederland.